vrijdag 29 maart 2013

Open brief aan Hendrik Bogaert

Mijnheer de staatssecretaris,

Begin september zal het dertig jaar geleden zijn dat ik bij 'de Staat' in dienst kwam. Toen was er het hardnekkige gerucht - toegegeven, niet helemaal ten onrechte - dat ze daar allemaal luieriken en profiteurs waren. Maar er is veel veranderd, heel veel veranderd. De moderne ambtenaar is zich wel degelijk bewust van zijn maatschappelijk belang, neemt zijn taak ernstig en werkt hard. Misschien dringt dat niet door tot bij u, omdat u zich laat bijstaan en adviseren door dikbetaalde consultants, die zonder blikken of blozen de praktijken uit de privé sector willen toegepast zien in de ambtenarij. Twee totaal verschillende werelden met totaal verschillende doelstellingen en dus ook totaal verschillende werkwijzen. En dus zou de aanpak ook totaal verschillend moeten zijn. Maar neen, uw consultants zijn zo zelfingenomen en zo overtuigd van hun eigen gelijk, dat elkeen die vanuit de ervaring van de werkvloer spreekt per definitie wel ongelijk moet hebben.

Weet u, mijnheer de staatssecretaris, eigenlijk hoe het er aan toe gaat in de ambtenarij? Heeft u zich daar zelf ooit van vergewist? En denkt u dat uw duurbetaalde consultants dat ooit gedaan hebben? Ze werken met modellen uit hun heilige privésector, komen je de les spellen en verkopen voor de rest enkel maar gebakken lucht! 
U gaat er prat op dat u maximaal kan besparen ten koste van de ambtenaren. Want u blijft hardnekkig hameren op het feit dat de ambtenarij draait op misbruiken, gesjoemel en profitariaat. En u hebt zichzelf uitgeroepen tot de moderne Hercules, die deze Augiasstal wel eens zal uitmesten. U negeert straal elke vorm van overleg, omdat u vasthoudt aan uw idées fixes en kost wat kost de beste leerling van de klas wil zijn.

Mijnheer de staatssecretaris, die in een niet zo ver verleden een succesvol zakenman was (het verhaal van uw pralines, nietwaar?), u vergeet in uw besparingswoede wel een belangrijk ding: u kan zoveel ambtenaren laten afvloeien, ontslaan en niet vervangen als u maar wil, maar vroeg of laat valt de molen van het systeem stil. En wat dan? Denkt u nu echt dat u mensen kan vervangen door computers? Denkt u echt dat een dossier van pakweg de belastingen of de RSZ op dezelfde manier kan afgewerkt worden als de robots in de auto-assemblage hun 'product' afwerken?

Ik kan me niet inbeelden dat u dom bent, evenmin dat u naïef bent. Ik kan dus alleen maar besluiten dat u van kwade wil bent.

2 opmerkingen:

  1. Ze zijn hun eigen gat aan het graven en ze beseffen het zelf niet, hoe dom kun je zijn, en niemand weet dat ze naar een nog hogere macht moeten luisteren, voeg de video eraan toe
    http://www.niburu.nl/het-complot/4617-de-bilderberggroep-geheime-heersers-van-de-wereld-video maar iederéén steekt zijn kop in het zand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste collega, binnen een maand ook 30 jaar geleden dat ik een plaats (of werk)aangeboden kreeg bij'de staat'....In deze heel lange periode heb ik niet anders gekend dan dat BELGIE in problemen was...Heb bij mijn begin in 83 zelfs een taks moeten belaten om dat ik geen kinderen had?+vele index strongen en ons barema?!

    BeantwoordenVerwijderen