zondag 8 september 2013

Sociale folklore

'Ga jij naar het Boerenbal?'
'Ja, natuurlijk!'Het jaarlijkse Boerenbal kan je gemakkelijkheidshalve omschrijven als de 'Foute Party van Boutersem'. Ingrediënten: een veld, een tent, muziek voor jong en oud, veel volk en veel bier. Een stukje folklore dus.

Maar, vergis je niet: het Boerenbal is geen bal voor de boeren, maar een bal vàn de boeren, waar iedereen welkom is. En waar iedereen zich ook duidelijk welkom voelt. Dat mag je behoorlijk letterlijk nemen: er lopen kinderen rond die op de overige 364 dagen van het jaar al lang naar bed zijn gestuurd, Janneke en Mieke hebben zich opgetut voor de gelegenheid en de weergoden zijn ons ook nog eens gunstig gezind.

Nu goed, officieel begint het om 20 uur, dat is middeleeuws vroeg voor fuivend Vlaanderen. De jeugd van tegenwoordig komt nu normaal pas buiten op het uur dat wij als jeugd van tegenwoordig al terug thuis moesten zijn van onze ouders. En toch, om 21 uur zit de tent al behoorlijk vol en nauwelijks een uur later is het al drummen aan het tentje van Dina, waar de drankbonnetjes bijzonder vlot van de hand gaan. Wij zijn nu eenmaal een volk van sociale drinkers en in Baatsem wijken ze zeker niet af van deze algemene regel, integendeel.

Ondertussen heeft DJ Skippy (what's in a name? Hij krijgt zelfs de meest verstokte stoelzitter aan het springen) al 'Sweet Caroline' en de Romeo's door de luidsprekers gejaagd. Maar ook CCR, Avici, en noem maar op galmen over de Kerkomse velden.
Buiten ook klassieke taferelen: de lange rij dames aan de toiletwagen, de mannen die licht in het voordeel zijn en hun ballast kwijt kunnen in een lange goot die rechtstreeks verbonden is met de gracht. In de frituurwagen staat Thierry aan de lopende band te bakken en de 'rokersruimte' - een stuk plankenvloer tussen de ingang van de tent, de toiletten en de frituur - is al even drukbezocht als de tent zelf. Alle campagnes ten spijt, er wordt toch nog veel gerookt, zeker in combinatie met een pint.

Sarah en Danny zijn er, Chris en Bartje, Elien en Dries, Katleen en Yves, Patsy en Albert, Stefaan, Brigitte, Annick, Milleke en Carine. Bram en Patricia, Heidi. Silke, die bijna een gat in de lucht springt als we mekaar terugzien. De mannen van de lokale politie. En nog enkele honderden anderen, die ik waarschijnlijk wel heb zien binnenkomen maar daarna uit het oog ben verloren. Schuim in mijn ogen of het toch maar houden bij het feit dat het onbegonnen werk was een praatje te doen met iedereen die ik kende?
Want dat is de essentie van het Boerenbal: los en ongedwongen weerzien, bijpraten, toasten, grappen en grollen, de laatste nieuwtjes en roddels delen, de statistieken overlopen van wie er vorig jaar wél was en nu niet. Een op zich oubollig evenement wordt zo een sociaal bindmiddel, een absolute must voor de wijde omgeving.

Wedden dat zaterdag 6 september 2014 al in vele agenda's aangekruist staat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten